24 oktober 2023 | Studiebeurs

Interview: de viooldromen van Pieter Streefkerk

"Als ik eraan denk dat ik dat zelf misschien ook ga doen, krijg ik meteen kippenvel!"

De vijftienjarige Pieter Streefkerk heeft vele mooie toekomstdromen en is hard op weg om deze te verwezenlijken. Zo volgt de violist sinds 2017 lessen bij Chris Duindam aan de Academie Muzikaal Talent. Eerder al neemt hij deel aan het samenwerkingsprogramma tussen het Utrechts Centrum voor de Kunsten en het Koninklijk Conservatorium Den Haag. In 2019 ontvangt hij uit handen van Herman van Veen de Johan van den Boogert Prijs. En ook bij deelnames aan verschillende concoursen, waaronder het Britten Viool Concours en het Prinses Christina Concours, valt hij meermaals in de prijzen. Dit jaar ontvangt Pieter een studiebeurs van de VandenEnde Foundation om zichzelf verder te ontwikkelen.

Hoe is je liefde voor het vioolspelen ontstaan?
“We draaiden vroeger veel muziek thuis. Dat was nog voordat je muziek kon streamen, dus we hadden allemaal cd-tjes met leuke kindermuziek. Ik herinner me nog goed het plezier dat we hadden met de liedjes van Dirk Scheele of uit het boek ‘Alle liedjes met een hoepeltje erom’. En ik kan nog altijd meezingen met de liedjes van Samba Salad: superleuke teksten, vaak op Zuid-Amerikaanse muziek. Echt een aanrader!

De klassieke muziek komt denk ik van de radio thuis, maar ook van allerlei evenementen en optredens, vooral in TivoliVredenburg. Het was altijd superleuk om naar ‘De hart en ziellijst’ te gaan. Of naar ‘de klassieke top 400’ of ‘My first festival’: een festival voor kinderen. Tussen allerlei workshops en voorstellingen door traden daar bijvoorbeeld de meiden van Clean Pete op, toen nog met z’n tweeën op cello en viool, met hele leuke muziek.

Na mijn vijfde verjaardag ging ik op muziekles. Op een kennismakingsdag mocht ik een piepklein viooltje proberen – ik geloof dat het een achtste viool was – en ik was meteen verkocht. Bij een concert van Janine Jansen kreeg ik in TivoliVredenburg een enorme poster die jaren boven mijn bed heeft gehangen. Het moet een marteling voor de oren van mijn ouders en broers geweest zijn, maar de liedjes van de BMO die ik in het weekend leerde bij Sarah Noorlag, speelde ik thuis de hele week op mijn viool. En bij wat nu Muziqu heet (muziek voor kleuters), ging het als een speer. Het spelen ging steeds beter en na een paar jaar verwees mijn docent Nanette van Amerongen me voorzichtig naar Chris Duindam. Het was nog wat vroeg, maar misschien zou dat een goeie volgende stap zijn. En dat was het!”

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

Je volgt ook nu nog lessen bij Chris Duindam, aan de Academie Muzikaal Talent. Hoe zou je zijn lessen omschrijven?
“Sinds 2017 heb ik les van Chris. Als tienjarig jongetje kwam ik voor het eerst binnen in zijn lokaal voor een proefles op het conservatorium aan de Mariaplaats in Utrecht. Mijn moeder moest me brengen, want ik mocht nog niet alleen naar de binnenstad van Utrecht fietsen. Ik weet eigenlijk niet meer of ik heel zenuwachtig was of dat ik het gewoon superinteressant vond om in het conservatorium te mogen spelen. Chris vroeg me iets te spelen, ik weet al niet meer wat. En om een paar toonladders te laten horen. En kennelijk was dat goed genoeg.

Meteen vanaf de eerste les sprak zijn manier van lesgeven mij al aan. Hij maakt zijn lessen namelijk altijd leuk en boeiend door allerlei verhalen te vertellen en door een afwisseling van serieuze aanwijzingen en humor. Hierdoor begrijp ik veel beter wat hij bedoelt en blijven zijn aanwijzingen mij bij. Echt heel knap om met steeds nieuwe aanwijzingen bij een stuk dat ik al eindeloos heb gespeeld het stuk toch weer beter te krijgen. En met alle verhalen en grappen lukt het veel beter om thuis te studeren of tijdens een concert te spelen, omdat al die aanwijzingen dan terugkomen in gedachte.

Meestal krijg ik twee keer per week les van Chris. Dat klinkt best veel, maar bedenk maar eens hoeveel les je eigenlijk op school krijgt. Voor Engels, Nederlands of wiskunde is dat wel drie of vier uur in de week. Zoveel tijd zou ik wel voor vioolles willen krijgen!”

Naast je normale lessen bij Chris volgde je afgelopen zomer ook een zomercursus. Hoe kijk je daarop terug?
“In de laatste week van de zomervakantie heb ik samen met ongeveer twintig andere jonge muzikanten (allemaal strijkers) en veel professionals vijf volle dagen aan verschillende stukken gewerkt tijdens de Cugnon Junior Summerschool. Zelf heb ik in die week onder andere het 8e kwartet van Sjostakovitsj en het 4e kwartet van Beethoven gespeeld, naast nog een paar andere stukken. Dat deed ik steeds in groepjes met andere violisten, altviolisten, cellisten en er was zelfs een contrabassist bij. En tussendoor kreeg ik elke dag ‘gewoon’ muziekles van mijn docent Chris Duindam.

Ook hebben we heel veel van blad gelezen. Dat betekent dat je samen muziek maakt die je nog niet kent, maar direct uit een partituur leest terwijl je met elkaar speelt. Dat is niet makkelijk, omdat je de muziek niet echt (of echt niet) kent en wel op alles tegelijk moet letten. Je moet natuurlijk letten op je eigen muzieklijn en vooruitkijken naar wat eraan komt, maar je moet ook luisteren naar de andere muzikanten en op hun muzieklijn letten om niet de hele tijd dwars door elkaar heen te tetteren. Super leerzaam om dat samen met professionele musici te doen!

De summerschool was georganiseerd in een kasteeltje in het plaatsje Cugnon in de Belgische Ardennen. Wat het extra leuk maakte, is dat we tussen de muziek door in het kasteel ook allerlei andere dingen deden. We hebben spelletjes gedaan, ’s avonds een kampvuur gemaakt waar we marshmallows roosterden, en we deden een speurtocht in de nacht. En natuurlijk hebben we lekker samen gegeten, eieren gebakken voor het ontbijt, de afwas gedaan. Maar we hebben natuurlijk vooral ook heel veel muziek gemaakt: soms al vóór het ontbijt en in ieder geval tot ver na het avondeten! In die week hebben we twee concerten gegeven in een oud kerkje naast het kasteel. Eén concert op de derde dag en één op de laatste dag, waar we de stukken hebben gespeeld die we in die week hebben gerepeteerd.”

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

Je hebt natuurlijk nog een hele carrière voor de boeg. Wat zijn je dromen?
“Ik heb zeker al heel veel dromen die ik waar wil maken. Ik wil heel graag veel concerten geven over de hele wereld. Bijvoorbeeld solo of in een ensemble, maar het allerliefst met een groot beroemd symfonieorkest. Echt gaaf om vooraan op het podium te staan en met supermooie muziek van beroemde componisten mijn geluid daarbij te laten horen. Dus echt op zo’n manier hoe ik het stuk zou willen spelen en dan met een orkest erbij dat meespeelt. Het is al leuk om te kijken naar andere violisten die dat doen, maar als ik eraan denk dat ik dat zelf misschien ook ga doen, krijg ik meteen kippenvel! Ik zou dan een vioolconcert van Tschaikovski, Brahms of Mendelssohn willen spelen, dat is zo’n mooie muziek! En dan, om het helemaal af te maken, het liefst in de grote zaal van het Koninklijk Concertgebouw, de grote zaal van de CarnegieHall of in de Wiener Musikverein. En de zaal helemaal vol met mensen.

Maar het lijkt me ook leuk om les te geven of, net zoals mijn viooldocent Chris, een ensemble project te beginnen om met allemaal verschillende muzikanten kamermuziek te spelen. Dromen genoeg dus! En gelukkig krijg ik al veel kansen en hulp bij het realiseren van mijn dromen. Op verschillende concoursen heb ik een prijs gewonnen en van daaruit heel veel kansen gekregen om nieuwe, leuke, spannende dingen te doen. En ook de ondersteuning van de VandenEnde Foundation is echt heel fijn, daar ben ik erg dankbaar voor!”

Heb je nog tips voor andere talenten die in de toekomst een studiebeurs zouden willen aanvragen?
“Het allerbelangrijkste is dat je veel plezier hebt in het muziek maken. Dan maakt het voor de rest allemaal niet uit. Natuurlijk heb je niet altijd zin om alleen op je kamer een paar uur te studeren en ‘die ene toonladder in es mineur’ zuiver te krijgen. Maar de kunst is om op die momenten te denken aan de tijd dat het wel allemaal heel erg leuk is, zoals bij een concert, een masterclass of een festival. Of gewoon om muziek te maken met anderen. Dan is het misschien toch handig om die stomme toonladders te kunnen spelen en nog eens extra te oefenen op een moeilijk stuk uit een saaie etude. Als dat lukt, dan maakt het niet zoveel uit hoe goed je bent of wie er allemaal naar je luistert. Dan klinkt alles als muziek in je oren!”

Pieter Streefkerk ontving in 2023 van VDEF een studiebeurs van € 5.500,- voor het deelnemen aan zomercursussen en het volgen van de vooropleiding aan de Academie Muzikaal Talent.

Pieter Streefkerk op het lunchconcert in TivoliVredenburg tijdens een jubileum concert van de Academie Muzikaal Talent.