21 juli 2023 | Project

HNT en Bellevue geven ruimte aan nieuw schrijftalent

Max Wind en Joeri Heegstra schrijven nieuwe tekst 'Exit Poll'.

Het auteursduo Max Wind en Joeri Heegstra schrijft een nieuwe theatertekst, die volgend jaar als lunchvoorstelling te zien zal zijn in Theater Bellevue. Het duo, dat studeerde aan de performance-opleiding van de Toneelacademie Maastricht, kwam als winnaar uit de bus van de open call die het theater in samenwerking met Het Nationale Theater eerder dit jaar organiseerde. De voorstelling Exit Poll gaat in maart 2024 in première.

Het duo stuurde – net als 34 andere deelnemers – anoniem een synopsis en enkele proefscènes voor een nieuwe theatertekst in. Een commissie, bestaande uit dramaturg/programmamaker Tom Helmer, schrijver Melissa Knollenburg, regisseur Belle van Heerikhuizen, acteur Rick Paul van Mulligen en dramaturg Remco van Rijn, beoordeelde de teksten. Even Hopkins (algemeen directeur van Theater Bellevue) en Eric de Vroedt (schrijver en artistiek directeur van Het Nationale Theater) bepaalden vervolgens aan de hand van een shortlist welke synopsis als winnaar uit de bus kwam en uitgewerkt mocht worden tot een tekst.

Samenwerking

De lunchvoorstellingen in Theater Bellevue zijn al decennialang een begrip en bieden voor jonge theatertekstauteurs een mogelijkheid om de eerste stappen in het werkveld te zetten. Op zijn beurt geeft Het Nationale Theater aan gevestigde namen regelmatig opdrachten voor het schrijven van een tekst voor de grote zaal. Om jonge auteurs de kans te geven om te groeien en zich klaar te maken voor ‘het grote werk’, zochten de twee theaters naar een tussenvorm.

De tekst van zestig minuten moest gaan over de huidige wereld en de grenzen die zich op vele vlakken aandienen aan verdere groei. Het winnende duo vertaalden deze context naar de politiek en stellen in Exit Poll de vraag: wat als 80% van de Nederlanders bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen blanco zou stemmen?

Bij het uitwerken van de synopsis naar toneeltekst worden Wind en Heegstra geholpen door de dramaturg van Het Nationale Theater. Het stuk wordt uiteindelijk gespeeld door vier acteurs van het gezelschap, en opgevoerd in Theater Bellevue.

De VandenEnde Foundation ondersteunt dit project met een bedrag van € 10.000,-, bedoeld voor de gage van de schrijver(s).