11 januari 2023 | Studiebeurs

Ghislaine van den Heuvel wint speciale award

Ze wint de prijs voor haar toewijding, doorzettingsvermogen en artistieke en persoonlijke groei in het voorbije jaar.

Op 15 december 2022 ontving Ghislaine van den Heuvel de Armgard Von Bardeleben Award for Excellence in Graham Studies. De prijs werd uitgereikt tijdens het vijftigjarig jubileumfeest van Janet Eilber, de artistiek leider van de Martha Graham Dance Company. Ze won de prijs voor haar toewijding, doorzettingsvermogen en artistieke en persoonlijke groei in het voorbije jaar. Ze was genomineerd met YuChin Tseng en Antonio Leone.

Voor Ghislaine kwam de prijs totaal onverwachts: “Dit is de kroon op mijn werk tot nu toe en ik voel mij zeer vereerd. Het is voor mij tevens de bevestiging dat ik op de goede weg ben.”

De prijs is vernoemd naar Armgard Von Bardeleben (1940-2012), voormalig lid van het dansgezelschap en meer dan vijftig jaar docent op de Martha Graham School in New York.

Ghislaine van den Heuvel

Ghislaine van den Heuvel studeerde aan de Dance Academy van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten, waar ze in juli 2021 haar bachelordiploma behaalde. In haar laatste jaar werd ze als enige Europeaan aangenomen bij de Junior Company Graham 2 in New York, waar ze tevens aan de Martha Graham School het Advanced Studies Certificate – Performance Concentration volgde.

Martha Graham (1894-1991) wordt beschouwd als de grondlegger van de moderne dans, en stichtte in 1929 haar eigen dansgezelschap. Haar dans is expressionistisch en experimenteel van aard, gaat uit van de ademhaling en het gevoel, en staat bekend als de ‘Grahamtechniek’.

Ghislaine ontving van de VandenEnde Foundation een bedrag van € 15.810,- voor haar opleiding in New York.

Fotograaf Petra Teeuwsen