30 november 2023 | Project

De Nationale Opera in de prijzen

Het gezelschap is verkozen tot Beste Operagezelschap 2023.

De Nationale Opera is verkozen tot Beste Operagezelschap 2023. De prijs is onderdeel van de Duitse OPER! Awards: een internationale prijs operaprijs. Een jury van muziekjournalisten bepaalt de winnaars. De uitreiking vindt plaats op 29 januari 2024 tijdens een feestelijke ceremonie.

In het juryrapport staat geschreven dat “De Nationale Opera […] onder directeur Sophie van Lint op voorbeeldige wijze [laat] zien hoe een operahuis relevant kan zijn en draagvlak kan verwerven in een diverse, moderne stedelijke samenleving.” De jury prijst dat het gezelschap zowel de kernidentiteit als operahuis blijft waarborgen, terwijl het tegelijk mensen van verschillende afkomst met uiteenlopende interesse samen weet te brengen, en benadrukt het artistieke belang van de producties.

De OPER! Awards zijn in 2023 in het leven geroepen en worden sindsdien jaarlijks uitgereikt in twintig verschillende categorieën. Het publiek kan zelf genomineerden voordragen via een online formulier, waarna een professionele jury de uiteindelijke shortlists en de winnaars bepaalt.