22 november 2024 | Kunst & Cultuur
De Diva in al haar facetten
Is het iemand met uitzonderlijk talent waar je tegenop kan kijken, of juist iemand die zich te goed voelt en zich verwend gedraagt? De definitie van het begrip ‘diva’ kreeg door de eeuwen heen regelmatig een andere invulling. In samenwerking met het V&A Museum in Londen organiseert de Kunsthal Rotterdam van 26 oktober 2024 tot en met 2 maart 2025 de tentoonstelling DIVA, waarin alle facetten van dit begrip aan bod komen.
Aan de hand van kostuums, ontwerpen, audiovisueel materiaal en handgeschreven teksten vertelt de expositie de ontwikkeling van de diva in de afgelopen tweehonderd jaar. Het eerste deel bestaat uit een historische lijn, die begint bij de uitzonderlijk getalenteerde operazangeressen. Naarmate de tijd vordert, krijgt de term een negatievere bijsmaak. De vrouwen strijden voor gelijkheid, maar door veranderende opvattingen over vrouwelijkheid krijgen de diva’s kritiek omdat ze van de norm afwijken. Tegelijkertijd plaveien ze de weg voor de opkomende popcultuur. In dit eerste gedeelte kan je als bezoeker onder meer kijken naar kostuums van vroege operasterren als Jenny Lind en Maria Callas, theaterlegende Sarah Bernhardt en iconen als Josephine Baker, Elizabeth Taylor en Marilyn Monroe.
De hedendaagse diva staat in het tweede deel van de tentoonstelling centraal. Hier gaat het vooral om hoe de hedendaagse artiesten voortbouwen op wat hun voorgangers hebben bereikt. Door statements te maken in bijvoorbeeld hun outfits kunnen de sterren van nu invloed uitoefenen op andere facetten in de maatschappij. Denk hierbij aan songteksten van Nina Simone waarin ze zich uitspreekt tegen racisme, de op de paus geïnspireerde jurk van Rihanna, Barbra Streisand die als eerste vrouw haar eigen film schreef, produceerde, regisseerde en vertolkte, en Billie Eilish die een hele nieuwe en rauwe stijl introduceert. Outfits van Elton John, Lil Nas X en Prince tonen het vervagen van de gevestigde genderpatronen.
De tentoonstelling ‘DIVA’ wordt mede mogelijk gemaakt door het Blockbusterfonds: een samenwerkingsverband tussen de VandenEnde Foundation, het VSBfonds, het Cultuurfonds en de Vriendenloterij.