9 oktober 2022 | Kunst & Cultuur, Studiebeurs

Celebrating Diversity bij Nationale Opera & Ballet

Het programma is onderdeel van de Black Achievement Month.

In het kader van de Black Achievement Month organiseert Nationale Opera & Ballet in oktober het programma Celebrating Diversity. Vanuit het streven om recht te doen aan de vele stemmen die onze samenleving kent, worden drie speciale foyeravonden georganiseerd.

Black Achievement Month

Black Achievement Month wordt jaarlijks in oktober gehouden, en heeft als doel om uitzonderlijke talenten van mensen met Afrikaanse wortels in de schijnwerpers te zetten. De stichting presenteert in deze maand bijzondere bijdragen van deze (podium)kunstenaars in onder meer theaters, musea en archieven.

Celebrating Diversity

Nationale Opera & Ballet besteedt dit jaar voor de zevende keer aandacht aan de Black Achievement Month. Davi Ramos – gepromoveerd tot coryphée bij Het Nationale Ballet – is ambassadeur. Het programma Celebrating Diversity bestaat uit drie foyeravonden.

Vanavond vindt er een avond rondom de opera Perle Noire: Meditations for Joséphine plaats, die in maart 2023 te zien is. Joséphine Baker was ongekend populair, maar er ging achter haar lachende façade een andere wereld schuil. De makers blikken vooruit op de voorstelling, en Valerie Jane treedt op.

Op 16 oktober wordt er een avond georganiseerd rondom de opera Blue. Geïnspireerd door het Amerika van vandaag is de voorstelling een intiem portret over een zwart gezin in Harlem (New York), dat wordt verscheurd door de gevolgen van systematisch racisme en politiegeweld. De makers spreken tijdens de foyeravond over de verscheidenheid van de zwarte identiteit en de verschillende thema’s uit de opera.

Ten slotte volgt op 23 oktober een avond van Het Nationale Ballet. Speciaal voor deze avond maakte Sedrig Verwoert, die sinds 2021 een van de young creative associates is bij Het Nationale Ballet, een nieuwe solo, die zal worden gedanst door Davi Ramos. Ook zijn er twee werken te zien die afgelopen jaar werden gepresenteerd als onderdeel van NewMoves.
Sedrig ontving in 2014 van de VandenEnde Foundation een bijdrage voor zijn studie bij het Peridance Contemporary Dance Program in New York.