20 februari 2023 | Kunst & Cultuur, Project

Café Theater Festival 2023 bijna van start

Het festival vindt dit jaar plaats in Utrecht, Arnhem en Rotterdam

De nieuwe editie van het Café Theater Festival staat voor de deur. In de weekenden van 2-5 maart (Utrecht), 17-18 maart (Arnhem) en 24-25 maart (Rotterdam) kan het publiek terecht in tientallen cafés om voorstellingen te bezoeken. Het programma is op de website van het festival terug te vinden.

Café Theater Festival

Na een eerste poging om het Café Theater Festival van de grond te krijgen, tussen 1987 en 1992, besloot Fred Besselse in 2004 om het festival in Utrecht nieuw leven in te blazen. Lange tijd was Utrecht de enige stad waarin men voorstellingen kon bezoeken. In 2018 en 2019 volgden edities in Tilburg en Zwolle. Na een festivalloos jaar in 2021 kwam het festival in 2022 terug, met Utrecht, Arnhem en Rotterdam als speelsteden. Een gedeelte van de theatermakers op het festival is zelf afkomstig uit deze steden.

Door voorstellingen aan te bieden in cafés komen, naast de voorstellingsbezoekers, ook nietsvermoedende reguliere cafébezoekers plotseling in een voorstelling terecht. Hierdoor maakt nieuw publiek op een laagdrempelige en ontspannen manier kennis met theater en dans. Het publiek betaalt achteraf naar draagkracht.

Jong talent

Het festival functioneert als springplank voor jong theatertalent. Beginnende theatermakers – net afgestudeerd of zonder opleiding – krijgen de kans om via een open call concepten voor voorstellingen in te sturen. Alle verschillende theater- en dansgenres kunnen zich aanmelden.

Naast het spelen van de voorstelling krijgen de makers ook coaching op het gebied van marketing, financiering en organisatie. Door de uitbreiding naar Arnhem en Rotterdam kunnen de jonge makers bovendien op meer plekken spelen, zodoende meer vlieguren maken en meer potentieel nieuw publiek bereiken.

Ter ondersteuning van de uitbreiding van het festival naar drie steden draagt de VandenEnde Foundation een bedrag van € 14.500,- bij aan het Café Theater Festival.