28 mei 2024 | Project

Boys Won’t Be Boys wint Winq Culture Award

Het theaterproject rekent af met het hokjesdenken.

Het theaterproject Boys Won’t Be Boys is op 27 mei 2024 in de prijzen gevallen tijdens de uitreiking van de Winq Diversity Awards. De voorstellingsreeks won de Winq Culture Award, die wordt toegekend aan een verhaal of cultureel initiatief dat op een eigen wijze de diversiteit en complexiteit van de LHBTQIA+-gemeenschap laat zien. Andere prijzen gingen onder andere naar fotograaf Erwin Olaf (postuum), de podcast De Lesbische Liga en Shika Fleischer (executive director Courageous Sisters Ghana). De uitreiking vond plaats in Internationaal Theater Amsterdam.

Boys Won’t Be Boys

Boys Won’t Be Boys is opgericht door Rikkert van Huisstede. Het concept begon in 2018 met een serie voorstellingen op het Amsterdam Fringe Festival. Ondertussen zijn er meerdere landelijke tournees geweest, vinden er regionale versies plaats en wordt de voorstelling ook over de grens gespeeld, zoals in Finland en op Curaçao.

In een steeds wisselende bezetting – de totale groep bestaat uit 120 theatermakers – spreken mensen met uiteenlopende seksualiteiten en genders zich uit over hun relatie tot mannelijkheid, identiteit en seksualiteit. Dit doen ze elk op hun eigen manier, bijvoorbeeld door middel van zang, dans, jazzmuziek of spoken word. Het is die variëteit die Van Huisstrede graag wil uitdragen, zo vertelt hij in een interview met Winq: “Door al die verschillende mensen naast elkaar op een podium te zetten, zie je dat we meer op elkaar lijken dan je misschien zou denken.”

Winq Diversity Awards

De Winq Diversity Awards worden sinds 2019 uitgereikt door queermagazine Winq. Het tijdschrift riep de prijs in het leven om ruimte te bieden aan positieve geluiden vanuit de LHBTQIA+-gemeenschap, en mensen en initiatieven die bijdragen aan de zichtbaarheid en acceptatie daarvan in het zonnetje te zetten. Naast de Winq Culture Award zijn er ook prijzen voor inspiratiebronnen, bondgenoten van de gemeenschap, media-uitingen, community-platformen en internationale activisten. In eerdere edities namen onder meer Raven van Dorst, Splinter Chabot, Lotte van Eijk en de serie ANNE+ een prijs in ontvangst.

In 2019, 2020 en 2023 ontving Boys Won’t Be Boys een bijdrage van de VandenEnde Foundation ten behoeve van het maakproces van de voorstelling en de verdere artistieke doorontwikkeling van de projecten.