26 mei 2024 | Project

Amsterdam Art Week komt eraan

Van 29 mei t/m 2 juni volop beeldende kunst in de hoofdstad

De Amsterdam Art Week komt er weer aan. Van 29 mei tot en met 2 juni 2024 is er in de hoofdstad volop ruimte voor hedendaagse beeldende kunst. Meer dan 300 kunstenaars presenteren op ruim 70 locaties in de stad hun werk. Speciale aandacht is er op 1 juni voor stadsdeel Amsterdam-Noord.

De Amsterdam Art Week werd voor het eerst georganiseerd in 2011. Het evenement heeft als doel om de hedendaagse beeldende kunstsector van Amsterdam toegankelijk te maken voor een breed publiek. Door het aan elkaar koppelen van makers, galeries, residentieplekken en musea versterken de verschillende schakels van de sector elkaar en kan iedereen zich in volle glorie presenteren aan een internationaal publiek.

Een van de onderdelen tijdens de Amsterdam Art Week is de Young Professionals Night. Deze avond, welke plaatsvindt tijdens de breder toegankelijke Gallery Night op 30 mei, biedt aan 300 jongeren de kans om kennis te maken met de Amsterdamse kunstwereld. Na een tour langs verschillende galeries eindigt deze avond in Arti et Amicitiae met een rondleiding door de tentoonstelling en meerdere optredens. Op verschillende dagen is er ook ruimte voor educatieve programmering voor jongeren en families, bestaande uit workshops, ontmoetingen met kunstenaars en spellen.

Binnen het programma is er bovendien plaats voor jonge talenten in de brede zin van het woord. Startende kunstenaars kunnen bijvoorbeeld hun eigen videowerk inzenden, en nieuwe kunstlocaties kunnen meedoen tegen een gereduceerd tarief. Het volledige programma van het festival is te vinden op de website.

De VandenEnde Foundation schenkt in 2024 een bijdrage van € 10.000,- aan de Amsterdam Art Week om de toegankelijkheid van het festival te verbeteren, jonge kunstenaars een platform te bieden en ondernemerschap in kunst en cultuur te bevorderen.