22 augustus 2021 | Kunst & Cultuur, Project

Alexander Warenberg wint Grachten-festivalPrijs 2021

De cellist wordt hiermee de Artist in Residence van het Grachtenfestival 2022.

Alexander Warenberg (1998) heeft de GrachtenfestivalPrijs 2021 gewonnen. Tijdens het Grachtenfestival (13 t/m 22 augustus) werd bekend dat hij de opvolger wordt van violist Shin Sihan, die dit jaar de Artist in Residence was. Warenberg krijgt volgend jaar carte blanche om een persoonlijk programma te creëren en te presenteren.

Warenberg was genomineerd met klarinettist Jelmer de Moed (1995) en pianist Yang Yang Cai (1998). De genomineerden werden gevolgd door een vakjury, bestaande uit Frederike Berntsen (muziekjournalist), Aart-Jan van de Pol (directeur Nederlands Vioolconcours) en Marlon Titre (afdelingshoofd Klassiek, Koninklijk Conservatorium Den Haag en musicus).

Over Alexander Warenberg

Alexander Warenberg studeerde bij Monique Bartels aan het Conservatorium in Amsterdam en aan de Barenboim-Said Academie bij professor Frans Helmerson. Sinds januari 2019 studeert Alexander verder bij professor Helmerson aan de Kronberg Academie in Duitsland. Alexander won prijzen op onder andere het Nationaal Cello Concours in Amsterdam, het Antonio Janigro International Cello Concours en het Prinses Christina Concours. Hij trad verschillende keren op in het Concertgebouw in Amsterdam, maar ook voor de Nederlandse televisie en radio. Als kamermusicus trad hij op met Menahem Pressler, Denis Kozhukhin, Gil Sharon, Paolo Giacometti en Lucas Jussen. Alexander speelde ook op festivals als het Internationaal Kamermuziekfestival in Utrecht, het Grachtenfestival, het Festival Bad Ragaz in Zwitserland en Wonderfeel. Alexander bespeelt een Jean Baptiste Vuillaume cello uit 1845, die hij in bruikleen heeft van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

De VandenEnde Foundation steunt sinds 2019 het Artist in Residence programma van het Grachtenfestival. In de periode 2019-2020 werd er jaarlijks € 15.000,- bijgedragen; in de periode 2021-2023 staat er een jaarlijks een bedrag van € 20.000,- ter beschikking.