VandenEnde Foundation

Joop van den Ende

 

Joop van den Ende is sinds zijn jeugd altijd gefascineerd geweest door de entertainment business. Hij startte zijn theatercarrière als stagiair bij de Nederlandse Opera. In de afgelopen dertig jaar heeft hij talloze televisieprogramma’s, toneelstukken, musicals en theaterrevues geproduceerd. Veel van zijn theaterproducties werden nationaal en internationaal onderscheiden met prestigieuze prijzen. Begin jaren tachtig richtte Van den Ende het gelijknamige televisieproductiebedrijf op dat in 1994 fuseerde met John de Mol Producties. Endemol Entertainment, zoals de nieuwe combinatie heette. Het werd daarmee het grootste onafhankelijke commerciële televisieproductiebedrijf ter wereld, onder meer bekend van tv-hits als Big Brother en Idols. Sedert de verkoop in 2000 van Endemol aan het Spaanse Telefónica, concentreert Joop van den Ende zich weer geheel op zijn passie: het theater. Sinds die tijd heeft hij zijn bedrijf Stage Entertainment weten uit te bouwen tot het grootste theaterbedrijf van Europa met buiten Nederland vestigingen in Duitsland, Frankrijk, Engeland, Rusland, Spanje, en Italië. Naast bestaande musicals presenteert Stage Entertainment met groot succes eigen ontwikkelde musicalproducties zoals Tina: the Tina Turner Musical, Ciske de Rat, Sister Act, Moeder ik wil bij de revue, Hij Gelooft in Mij, De Tweeling en Was Geschreven Annie M.G. Schmidt.

Eind 2018 verkocht Joop van den Ende zijn internationale theaterbedrijf Stage Entertainment aan Advance Publications.

Samen met zijn zakenpartner Hubert Deitmers is Joop van den Ende ook actief als investeerder. Endeit Capital richt zich op cross media bedrijven in West Europa.
Joop van den Ende is o.m. Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau en drager van de Gouden Penning van de Stad Amsterdam.
Hij heeft een eredoctoraat aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Nijenrode Business University.

Joop van den Ende is met zijn vrouw Janine oprichter van de VandenEnde Foundation waarvan hij tevens bestuursvoorzitter is.