VandenEnde Foundation

Janine van den Ende

Op jonge leeftijd volgde Janine Klijberg lessen om haar droom te verwezenlijken: een carrière op het podium als zangeres of danseres. Maar al tijdens haar opleiding aan  de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht, werd zij regieassistente van Herman  van Veen voor zijn programma Onder Water. Later werkte zij ook als regie­assistente bij Sesamstraat en leerde de fijne kneepjes van het vak van televisieprofessionals als Egbert van Hees en John van de Rest. Begin jaren tachtig assisteerde zij de regisseur van het spelprogramma De 1-2-3 Show met Rudi Carrell, geproduceerd door Joop van den Ende TV Producties. Bij dit bedrijf werd zij uitvoerend producent van onder andere de Showbizzquiz, Moordspel en veel andere succesvolle televisieprogramma’s. ook was zij uitvoerend producent van de André van Duin Revue in het kader van 100 jaar Carré.

In 1988 trouwde Janine met Joop van den Ende. De start van Endemol en Stage Entertainment en de nieuwe stappen op de internationale entertainmentmarkt vormen enkele van de initiatieven waaraan zij samen met haar echtgenoot Joop van den Ende werkt als kritische én stimulerende partner.

De afgelopen jaren nam Janine van den Ende, in de rol van creatief producent, het initiatief voor verschillende tentoonstellingen van hedendaagse kunst waaronder Caïro, Modern Art en Identity in het Circustheater in Scheveningen, Pop Star Art in het Beatrix Theater in Utrecht, de overzichtstentoonstelling van beeldhouwer PéPé Grégoire in het Nieuwe Luxor in Rotterdam. Daarnaast stelde zij de kunstcollecties samen voor de Stage Entertainment theaters in Madrid, Milaan, Parijs en Duitsland.

Een bijzondere vermelding  verdient de kunstverzameling uit 2014 voor het Stage Theater an der Elbe in Hamburg. Janine van den Ende gaf fotograaf Erwin Olaf opdracht om vijf nieuwe sprookjes te creëren.

Voor het DeLaMar Theater stelde Janine een speciale fotocollectie samen van toonaangevende fotografen onder de titel Vijf opdrachten voor één theater, gecompleteerd door een aantal aangekochte werken van vooraanstaande fotografen.

Op 25 april 2014 werd Janine van den Ende benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. In 2017 werd zij benoemd als voorzitter stichting Libris Literatuurprijs.
Janine van den Ende is medeoprichter en bestuurslid van de VandenEnde Foundation.