18 februari 2024 | Studiebeurs
Interview: Fook Sars studeert in Berlijn
Hij houdt zich bezig met componeren, pianospelen en het bestuderen van de muziektheorie. Maar vooral is Fook Sars (2002) zanger. Sinds het najaar van 2022 woont hij in Berlijn, waar hij bij tenor Joshua Whitener Zang studeert aan de Universität der Künste. Eerder volgde hij de Academie Muzikaal Talent in Utrecht. Zijn passie voor zingen begint al op jonge leeftijd.
“Toen ik acht jaar was, ging ik naar de Kathedrale Koorschool in Utrecht: een basisschool waar zingen en muziek centraal staan. Als ik erop terugkijk, dan is dat de plek waar de reis is begonnen, en die me uiteindelijk op het conservatorium heeft gebracht. Op de Koorschool krijg je normaal basisonderwijs, maar daarnaast zing je veel op school en, later, in het kerkkoor, dat toentertijd onder leiding stond van Gerard Beemster. We kregen muzieklessen, zoals solfège, wat ik heerlijk vond. Door de lessen en ook het vele zingen in het koor begon mijn gevoel voor harmonie, frasering en samenspel te ontwikkelen. Dat zijn dingen waar ik vandaag de dag nog op voortbouw. En in die tijd kreeg ik ook mijn eerste privé-zanglessen van Gerard Beemster. Vanaf mijn elfde begon ik ook les te volgen bij Henny Diemer.”
Na de Academie Muzikaal Talent kom je uiteindelijk in Berlijn terecht. Waarom viel je keuze op deze opleiding?
“Ik had eerlijk gezegd geen school waar ik altijd al van droomde. Een van de redenen dat ik een tussenjaar nam, was om me te kunnen oriënteren en verschillende docenten te leren kennen. Tijdens mijn laatste schooljaar was dat namelijk nog een grote uitdaging vanwege de pandemie. Door Henny Diemer ben ik uiteindelijk op het spoor van Duitsland gezet.
Uiteindelijk heb ik zowel in Nederland als Duitsland audities gedaan. Het leek me ontzettend leerzaam om in het buitenland te studeren, een andere taal te leren beheersen en de muzikale cultuur te proeven. Daarnaast heeft Duitsland een hoog aanzien wat zangopleidingen betreft. Bij de auditie van de Universität der Künste vond ik het gelijk zó leuk, dat ik daarvoor heb gekozen.”
Tekst gaat verder onder de afbeeldingen.
Je volgt daar nu les bij Dr. Joshua Whitener. Hoe ervaar je zijn lessen?
“Bij professor Whitener ligt de focus op het opbouwen van de basistechniek. Omdat ik twee keer per week les krijg in mijn hoofdvak, is daar ook genoeg tijd voor. Dat betekent dat we tijdens mijn zanglessen diep ingaan op zaken als ademhaling, balans vinden tussen een heldere en donkere klank, en het uitbouwen van de stem. Ik ben zelf erg blij met deze aanpak. Het geeft me het vertrouwen dat ik straks, aan het einde van mijn bachelor, een stevige basis heb van waaruit ik mijn carrière kan opbouwen. De manier van werken van professor Whitener sluit ook goed aan op die van Henny Diemer, die ook veel aandacht besteedde aan techniek.”
Je opleiding is onderdeel van het College of Performing Arts, en je komt dus ook in aanraking met bijvoorbeeld de operastudenten. Hoe bevalt dat?
“Vorig jaar heb ik meegedaan aan het zomerproject: een uitvoering van twee kortere opera’s. Dat was de eerste keer dat ik onderdeel was van een complete operaproductie, inclusief enscenering en symfonieorkest. Het heeft een diepe indruk op me gemaakt! Ik heb vooral ook genoten van het hele repetitieproces, als je ziet hoe alles langzaam vorm krijgt. Ik hoop dat ik de komende tijd aan meer van dit soort projecten kan meedoen.
Er worden trouwens ook veel bewegingsklassen aangeboden. Vooral Action Theater spreekt me aan. Dat is bewegingsimprovisatie in een groep, waarbij het gaat om contact houden met elkaar, de ruimte geven of nemen, en het loslaten van zelfkritiek. Op het podium komt dat erg van pas.”
Je bent nu anderhalf jaar in Berlijn. Hoe is het om daar te wonen?
“Berlijn is een enorm diverse stad. Je vraagt je haast af of het wel écht een Duitse stad is. Ik heb ook veel internationale medestudenten; dat schept een band.
De stad zelf heeft ontzettend veel te bieden qua cultuur. Jongeren onder de dertig jaar kunnen bijvoorbeeld voor minder dan twee tientjes naar drie verschillende operagezelschappen, naar de Berliner Philharmonie, en meer. Voor muziekstudenten is dat enorm waardevol. Ik ga dan ook regelmatig met mijn vrienden een avond naar de opera om inspiratie op te doen.
Het imperialistische verleden van Berlijn is ook erg zichtbaar: van bombastische architectuur tot de verheerlijking van componisten als Richard Wagner, om niet te spreken van de overblijfselen van de muur. Ik vind het heerlijk om door de stad te dwalen en veel te fotograferen. Sinds kort woon ik aan de rand van het bos, dus ik ben ook veel aan het wandelen.”
Tekst gaat verder onder de afbeeldingen.
Je bent natuurlijk pas halverwege je opleiding, maar heb je al dromen voor later?
“De vraag die mij vaak gesteld wordt, is of ik mezelf in de toekomst eerder opera zie zingen, het lied, of barokrepertoire. Ik kan daar nog geen definitief antwoord op geven, omdat alle genres me op een eigen manier intrigeren. Ik heb de afgelopen jaren veel masterclasses bijgewoond, waardoor ik het lied erg ben gaan waarderen. Tegelijk heeft het project van vorig jaar me enthousiast gemaakt over opera. En ik zing ook graag in ensembles en koren. Gelukkig is het geen keuze die ik nu moet maken; ik wil graag voor alles open blijven staan. En hoewel het componeren nu op een laag pitje staat, lijkt het me ook heel leuk om later liederen te schrijven voor mijn eigen recitals.”
Wat zou je willen meegeven aan mensen die in de toekomst een studiebeurs van de VandenEnde Foundation (willen) krijgen?
“Als het je leuk lijkt om naar het buitenland te gaan: laat je niet weerhouden! Het heeft mij veel perspectief gegeven, en je kan er veel contacten en ingangetjes aan overhouden. Als je naar het buitenland wilt gaan, dan raad ik je aan om vroeg te beginnen met het zoeken van een woning, sportgelegenheden en andere activiteiten. En blijf vooral doen waar je het gelukkigst van wordt!”
De VandenEnde Foundation ondersteunt Fook Sars in 2023 met een studiebeurs van € 5.670,- voor zijn tweede jaar van zijn Bachelor Zang aan de Universität der Künste Berlin.